Webinar Downloads

KADER42 organiseert regelmatig Webinars voor professionals. Onze Webinars zijn altijd kosteloos toegankelijk. De handouts zijn met toestemming van de auteurs hier beschikbaar. 

Op basis van zijn eigen ervaringen verduidelijkt Marc Cloesmeijer waarom de samenwerking 0p architectuurniveau tussen business en IT zo belangrijk is maar zeker niet altijd vanzelf spreekt. Door middel van prikkelende en kaderstellende uitspraken kruipt hij in de huid van de business architect met als uiteindelijke doel meer begrip te krijgen voor elkaars werelden en een betere samenwerking tussen Business en IT. Je kunt de presentatie via een mailtje bij hem opvragen via de knop links van deze tekst.

De sprekers in deze sessie worden door Belgische rechtbanken veelvuldig gevraagd een oordeel te vellen over complexe geschillen tussen opdrachtgevers en leveranciers. Zij hebben een aanpak ontwikkeld om dit soort vragen snel en gedegen te kunnen beantwoorden. Deze aanpak is vertaald naar een krachtig stuurinstrument om IT-projecten op het juiste verwachtingenspoor te houden en proactief te monitoren en te besturen. De methode stelt management in staat om te voorspellen op welke thema’s in het business-, product- of management domein zaken mis kunnen lopen.

Organisatiebreed toepassen van Agile werken is een trend. Op projectniveau is Architectuurontwerp “emerging architecture”, als onderdeel van een agile aanpak, zeker effectief. In de praktijk zien we dat zowel enterprise architecten als agile-adepten last hebben van het hanteren van een dogmatische aanpak. Robert van Wessel werkt als adviseur bij ICTU, is verbonden aan de Erasmus universiteit en schreef met twee medeauteurs een paper over dit onderwerp. 

Als je al een tijdje rondloopt in de wereld van IT-architectuur, ken je de discussies vast. Architecten zijn professionele remmers en in een agile wereld eigenlijk overbodig. Na jarenlang als ‘niet meer van deze tijd’ te zijn beschouwd, geeft de huidige ontwikkeling architectuur het podium dat het verdient: als raadgever van de business. Jordy Dekker neemt je in deze sessie mee op reis en toont je hoe de architect gids en inspirator kan zijn om de organisatie bij de hand nemen naar de behoeften van de 21e eeuw. Jordy is Enterprise Architect en chief evangelist bij ValueBlue. 

Hoe kom je tot een realiseerbare strategie? Hoe verklein je de afstand tussen business en IT? Hoe kom je af van spaghetti-architectuur en hoe verlaag je de doorlooptijd en kosten van veranderingen? 

Roger is Enterprise Architect bij de Volksbank en onafhankelijk consultant, trainer en schrijver. Hij onderzoekt hoe organisaties beter hun doelen kunnen realiseren door een andere manier van enterprise design.

Het is de era van de Digitale Transformatie. Door alle nieuwe technieken wordt het bouwen van IT-applicaties steeds ingewikkelder. CIO’s geven aan dat de voorspelbaarheid van veranderprocessen met een IT-component hun grootste uitdaging is. Een nieuwe rol en positie van de Enterprise Architect is voor Andre Veelders het uitgangspunt voor een Masteronderzoek. Graag neemt hij jullie mee in de eerste resultaten.

RPA-bots zijn in staat om de meeste interacties tussen mens en computer na te bootsen om zo foutloze taken uit te voeren, in hoog volume en op hoge snelheid. Denk aan de alledaagse en repetitieve computergebaseerde taken en processen op de werkvloer. Bijvoorbeeld copy-paste taken en het verplaatsen van bestanden van de ene locatie naar de andere. Dit is ook de manier waarop RPA de efficiëntie van organisaties belooft te verhogen. Tijdens zijn presentatie neemt Rick Tijsterman, consultant bij Strategy Alliance, jullie mee in het fenomeen RPA.

“Ebony and ivory live together in perfect harmony”. Dit gaat ook op voor programma- en projectmanagers. In dit Webinar vertelde projectmanager Peter Verhey wat hij van zijn programmamanager verwacht en gaat programmamanager Jan van Vugt in op wat hij van zijn projectmanagers verwacht. In een duo presentatie gaan beiden in op hun samenwerking, de tips, trucs en valkuilen. Is het toeval dat zij in hun vrije tijd bassist en drummer zijn of is er een relatie tussen een ritmesectie en programma’s en projecten managen? Drumrolll …

Piet van Dam, Design Authority bij VodafoneZiggo, neemt je mee in zijn wereld. Waarom is juist 5G revolutionair in de zakelijke wereld? Uitgaande van enkele basisprincipes van mobiele communicatie licht Piet het belang van 5G toe aan de hand van een aantal praktijkvoorbeelden die ook jou aan het denken zetten over de mogelijkheden in jouw wereld.

Door de complexiteit van moderne digitale landschappen is architectuur onmisbaar. Logisch dus dat veel organisaties hierin investeren. Hoe ontwikkel je een volwassen architectuurfunctie die wérkt voor de organisatie? nodig? Daniël Jumelet deelt zijn belangrijkste inzichten over wat beslissend is bij het aan de praat krijgen van de architectuurfunctie. Hij spreekt graag en met passie over zijn vak, dat hij uiteraard in uiteenlopende opdrachten bij verschillende opdrachtgevers ook zelf succesvol toepast.

Organisaties hebben een sterke behoefte aan change leaders die de digitale transformaties in goede banen kunnen leiden. Als architect ben jij DE ideale persoon om de rol van change leader op je te nemen. Op 9 juni presenteerde Edwin van Gorp, lead architect, 8 krachtige stappen om een go-to change leader te kunnen worden.

Ondanks het hanteren van methoden als Agile, Prince-2 en Lean Six Sigma blijft ongeveer 70% van alle IT-projecten ontsporen op factoren als planning, budget en deliverables.  Kan dit beter? Op 12 mei 2021 ging Laurens van Piggelen in op de filosofie van Modern Projectmanagement. Wat moet er gebeuren op strategisch niveau? Wat verandert er in de uitvoering? Wat betekent dit voor de traditionele rol van de projectmanager? 

Ben jij ook wel eens ontevreden over je eigen optreden of reactie en vraag je jezelf af waarom je nou net op dat moment zo moest reageren? Joost Sliphorst, een bezield psycholoog en presentator hield op 14 april 2021 twee fantastische Webinars over ingebakken afweermechanismen, hoe je je daar bewust van kan worden en hoe je  daar mee om kan gaan.  Je mag Joost altijd benaderen voor vragen, zijn gegevens staan in de PDF-file.  

Wanneer is een architectuur goed? Als je het antwoord op die vraag weet, wordt het makkelijker voor de architect om te kiezen waar naar welke activiteiten en systeemaspecten zijn aandacht uit moet gaan. Het concept van een goede architectuur wordt verklaard en geïllustreerd met voorbeelden uit de praktijk.
Robert Deckers (o.a. auteur van DYA|Software®) was onze gastspreker op 10 maart 2021. 

De kern van veel IT-Architectuurproducten bestaat uit architectuurmodellen. In dit Webinar, gehouden op 10-02-2021, gaat Jan Schoonderbeek in op de pitfalls en silver bullets bij het maken, gebruiken en bijhouden van modellen. Praktische tips voor Enterprise en Solution IT-architecten en makers en gebruikers van andere modellen. De presentatie is in het Engels. 

Hoe presenteer jij jezelf? 16 pagina’s citerend uit eigen werk? Vakantiefotootje met hoedje op en cocktail in je hand? Bodo ging op 20-01-2021 in op de do’s en don’ts van je CV. Op zijn verzoek kan je de presentatie met een mailtje bij hem opvragen door op de knop hiernaast te klikken.

Wat zegt de Net Promoter Score nu feitelijk over de klantrelatie en jouw onderscheidend vermogen? Marco Geertsen van Customore Consulting neemt ons mee in de zoektocht naar het klantgericht denken en werken. Dit op basis van 16 jaar ervaring en data-analyse binnen dit werkveld. Webinar van 16-12-2020. 

In het ‘Grip op datamanagement met het datakwadrantmodel’ stelt Rogier Werschkull een meer pragmatische manier voor om het gesprek over datamanagement in een organisatie te starten: het datakwadrantmodel van Ronald Damhof. Webinar van 11-11-2020. 

‘DevOps in jouw organisatie’ presentatie door Daniel Jumelet en Hans Spaander. De impact van de invoering van DevOps op de IT-organisatie en de inrichting van het IT-landschap. Gebruikt tijdens het avond webinar van 30-09-2020. 

‘DevOps in jouw organisatie’ presentatie door Daniel Jumelet. De impact van de invoering van DevOps op de IT-organisatie en de inrichting van het IT-landschap. Gebruikt tijdens het ochtend webinar van 30-09-2020.